sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Polvea parannellessa

Sairaslomaa on nyt kestänyt kolme viikkoa ja toinen mokoma on vielä edessä. Sen jälkeen aloitetaan jalan kuntoutus rauhallisilla harjoituksilla, kävelyllä,  vesijuoksulla ja muilla extreme lajeilla.Agility saa odottaa.

Ei mulla nyt sillee tylsää oo, mutta...

Pipsa ei tietenkään ole sairaslomalla. Se ulkoilee muiden perheenjäsenten kanssa, käy koirapuistoissa ja metsissä. Sen tiivis side minuun on hieman hellittänyt treenien loputtua ja ulkoilu vaimoni kanssa on nykyään parasta minkä se tietää.

Agility on melko rajua urheilua. Siinä juostaan kovaa, tehdään tiukkoja käännöksiä ja jarrutuksia melko huonolla lämmittelyllä. Koiralle taas hypyt ovat rankkoja. Walesinspringerspanieli on kooltaan nippa-nappa maxi korkuinen ja joutuu siksi hyppimään kokoonsa nähden varsin korkeita esteitä ja etupää joutuu aika koville. Pipsa on onneksi hyvin sirorakenteinen (16,5 kg, 46,5 cm), minkä toivon suojaavan sitä vammoilta.
Isännästä ei valitettavasti voi sanoa samaa. Polveni sanoi työsuhteen irti, ja jouduin leikkaukseen.

Tauon jälkeen, kun palaamme radalle, lämmittelyihin tullaan panostamaan aivan uudella tavalla. Ojankoon tultaessa auton voi vaikka jättää jo puomille ja kävellä kentille metsän kautta, sen sijaan, että parkkeeraa portin viereen. Aion juoksuttaa koiraa ja itse tehdä jumppaliikeitä ja venytyksiä.

Kauan sitten, kun putki oli vielä haaste

Terveyttä ei huomaa arvostaa, ennenkuin sen menettää. Vain hetki sitten oli hyvin oleellista, saanko Pipsan läpäisemään suorat kepit ennen Tampereen kisoja. Innostuin kisoista ja kisoihin treenaamisesta tosissani, tulostahan tuosta ei syntynyt, mutta harrastukseen tuli uutta tavoitteellisuustta. Sitten tulee äkkipysäys.

Nyt ensisijainen tavoite on terve koira ja terve isäntä. Olisi hienoa, jos kymmenen vuoden kuluttua voisin vielä harrastaa jotain koirani kanssa, ilman että kumpaakaan sattuu.
Kunnosta on pidettävä huolta.

Lähdenkin tekemään fysioterapialiikkeitäni läheiselle matolle. Pipsa tulee luultavasti taas ihmettelemään.

2 kommenttia:

  1. No nyt on pakko kommentoida: "Siinä juostaan kovaa, tehdään tiukkoja käännöksiä ja jarrutuksia MELKO HUONOLLA LÄMMITTELYLLÄ."

    Tuohon lämmittelyyn voi itse kukin vaikuttaa osaltaan ja itsehän en edes päästänyt ryhmäläisiä radalle, ellei koiraa ja itseään oltu lämmitelty _huolella_.

    Agility on kuitenkin raskasta koiralle, verrattavissa esim. 100metrin aitoihin ja kukaan aitajuoksija ei lähde radalle ennen kunnon lämmittelyjä. Miksi siis koiraakaan pitäisi agilityradalle heittää kylmiltään?
    Jos kymmenen vuoden päästä haaveilee agilityradalle pääsevänsä terveen koiran kanssa, on lihaksistosta pidettävä huoli ja lämmittely ja jäähdyttely [mm] ovat ne jutut, joilla voi itse asiaan vaikuttaa.

    Ja kunnon lämmittelyiden jälkeen sekä koira että ohjaaja liikkuvat sulavammin radalla, joten kannattaa oikeasti panostaa niihin lämmittelyihin, eikä mennä radalle "melko huonolla lämmittelyllä".

    Eli pidä kiinni tästä lupauksesta: "Tauon jälkeen, kun palaamme radalle, lämmittelyihin tullaan panostamaan aivan uudella tavalla."
    Muista vielä kunnon jäähdyttelyt treenien jälkeen :)

    VastaaPoista
  2. Tottahan sinä toki puhut.

    Pahinta polville ovat olleet lyhyet tekniikka ja ohjausharjoitukset, joissa liikutaan lyhyt matka täysiä.
    Kirjoitin tuohon ylös pitemmän vuodatuksen.

    VastaaPoista